Właściwości zdrowotne awokado

Awokado coraz częściej pojawia się w polskich sklepach. Charakterystyczny zielony owoc, jest bardzo prosty do przyrządzenia. Dodatkowo posiada wiele właściwości które powodują że warto jest się nim zainteresować.

Wszystko o awokado


Owoc pochodzi z Meksyku gdzie stał się bardzo popularny. Ciekawostką jest, że w ostatnich latach jego uprawa stała się na tyle opłacalna, że nawet niektóre kartele narkotykowe zainteresowały się jego uprawą. Zdrowotne właściwości awokado są doskonale znane w Meksyku i innych krajach Ameryki Południowej. Warto żebyśmy również my je poznali i zaczęli jeść ten wspaniały owoc.

Cenne składniki, które znajdziemy w awokado


Cechą charakterystyczną awokado jest to, że w przeciwieństwie do wielu innych owoców posiada bardzo mało cukru. Jest za to bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9. Ich zawartość w przeciętnym owocu tego gatunku może sięgać nawet 30%. W średniej wielkości owocu może to być nawet 40 gram. W organizmie człowieka odpowiadają one za zapobieganie miażdżycy, dzięki niwelowaniu poziomu cholesterolu we krwi przy jednoczesnym podwyższaniu frakcji HDL, która jest uważana za zdrową odmianę cholesterolu. Dodatkowo korzystny stosunek kwasów omega 3 do omega 6 powoduje że warto sięgnąć po awokado jako zdrową przekąskę.

Zawierają one również dużo więcej potasu niż banany. Potas w naszym ciele odpowiada za ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i serca. Duża ilość przeciwutleniaczy w formie witamin A, C i E ma działanie antynowotworowe. Witaminy grupy B, a w szczególności kwas foliowy są ważne podczas ciąży. Zapobiegają one wadom płodu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe które zawiera awokado zapobiegają a nawet odwracają odporność insulinową która jest jedną z głównych przyczyn powstawania cukrzycy II typu. Jest ona uznawana za jedną z głównych chorób społecznych XXI wieku.


Do ciekawostek należy zaliczyć fakt, że kanadyjscy naukowcy odkryli w awokado lipid, który może pomóc w leczeniu ostrej białaczki szpikowej. Najnowsze badania laboratoryjne z wykorzystaniem ludzkich komórek pokazały że może on selektywnie zwalczać nowotworowe komórki macierzyste. Z kolei badania na myszach wykazały, że związki zawarte w awokado redukują procesy starzenia się.

Awokado zawiera bardzo dużo kalorii ze względu na sporą zawartość tłuszczy. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych odkryli jednak, że zawarte w nim związki pomagają kontrolować apetyt. Zjedzenie połowy awokado w porze lunchu, daje na dłużej uczucie sytości co pozwala ograniczyć sumaryczną ilość spożywanych kalorii. Badane osoby miały o około 40% mniejszą ochotę na zjedzenie kolejnego posiłku w przeciągu trzech godzin w stosunku do osób które nie zjadły awokado.

Redakcja zdrowyjogurt.pl

One thought on “Właściwości zdrowotne awokado

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *