Kefir to bardzo ważny składnik wielu dań, ale również jeden z elementów tak zwanej diety kefirowej. Historycznie pochodzi z Kaukazu gdzie początkowo był wytwarzany w specjalnych skórzanych workach lub dębowych beczkach.
Czym jest tak naprawdę kefir?
Jest to musujący napój, który powstaje przy pomocy fermentacji mleka. Jest on uważany za jeden z produktów mlecznych posiadających najwyższe właściwości odżywcze. Oznacza to, że jest to produkt wyjątkowo zdrowy i pożądany w trakcie trwania wielu rodzajów diet.
Kefir zawiera w sobie mikroflorę ziaren kefirowych. Ziarna kefirowe to powstające w naturalny sposób skupiska mikroorganizmów. Posiadają one specyficzne właściwości, które są używane od setek lat jako naturalna kultura starterowa do przygotowywania napojów mlecznych, głównie kefirów. Ziarna kefirowe używane są jednak nie tylko przy domowych sposobach robienia kefiru, są też używane na masową skalę w przemyśle przy masowej produkcji kefiru.
Dlaczego kefir w diecie jest tak dobry i ważny?
Przede wszystkim zjedzenie kefiru pobudza apetyt i powoduje wydzielanie się większej ilości enzymów trawiennych. Dzięki temu nasz organizm sprawniej trawi zjedzone pokarmy.
Badania pokazują, że kefir wpływa pozytywnie na wiele procesów w naszym organizmie. Nie tylko pozytywnie wpływa na przemianę materii, ale również obniża nasze ciśnienie tętnicze i zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Ponadto częste spożywanie kefiru sprawia, że nasz organizm lepiej i szybciej przyswaja białka i wapnia.
Na czym w takim razie polega dieta kefirowa?
Podczas jej trwania trzeba stosować się do kilku zasad.
Przede wszystkim dieta kefirowa nie może trwać dłużej niż 5 dni, ponieważ w innym wypadku może mieć szkodliwe skutki dla naszego organizmu – może to wywołać między innymi duże braki substancji odżywczych w naszym organizmie, a tym samym doprowadzić do wyczerpania naszego organizmu.
Jest to dieta, która może wywoływać dużo skutków ubocznych dla naszego ciała, takich jak brak sił, nudności, skurcze mięśni czy bóle okolic naszej głowy. Dlatego też diety kefirowej nie powinno stosować się zbyt często. Stosowanie jej jeden raz na dwa miesiące to absolutne maksimum. Trzeba też pamiętać, że jeżeli chorujemy na cukrzycę, nadciśnienie lub inne choroby, które są przewlekłe, to nie powinniśmy zaczynać diety kefirowej.
Co dokładnie je się na diecie kefirowej?
Oczywiście nie sam kefir. Oprócz niego jeść będziemy również chude twarogi, gotowane warzywa, a także chude gotowane mięso. Poszczególne składniki włączamy do diety oczywiście w odpowiednich dniach, przykładowo mięso na samym końcu.