Kultury bakterii w przetworach mlecznych

0
56

Dietetycy często polecają spożywanie kefirów lub innych, dobrej jakości przetworów mlecznych. Dlaczego? Bowiem produkty te zawierają kultury bakterii.

Czym są kultury bakterii?

Kultury bakterii to inaczej mówiąc pałeczki kwasu mlekowego, którym specjaliści do spraw żywienia przypisują wiele pozytywnych właściwości, takich jak:
– wspieranie działania układu pokarmowego,
– zwiększanie naturalnej odporności na infekcje,
– zapobieganie problemom żołądkowym,
– wspieranie funkcjonowania mikroflory jelitowej.

Kultury bakterii w przetworach mlecznych są więc polecane nie tylko dla każdej dorosłej osoby, ale w szczególności dla dzieci i młodzieży.

W jakich produktach można spotkać kultury bakterii?

Można wyróżnić kilka generacji produktów mlecznych.
1. Wyroby, które powstały na wskutek ukwaszenia mleka przy obecności naturalnie mikroflory – czyli. np. zsiadłe mleko.

2. Mleczne napoje, w których mleko jest fermentowane przez odpowiednio dobrane i dodane gatunki mikroorganizmów. Przykładami takich produktów mogą być kefir czy też jogurt.

3. Mleczne produkty fermentowane, do których w procesie produkcji dodaje się typowe szczepy bakterii mlekowych oraz kultury bakterii o potencjalnych właściwościach probiotycznych.

Jaki produkt mleczny wybrać?

Dla osób, które dbają o linię, polecana jest maślanka, ponieważ to ona zawiera mało kalorii i tłuszczów (w porównaniu do innych przetworów mlecznych). Z kolei najwięcej kalorii dostarcza jogurt, ale, ze względu na to, że jest bardzo zdrowy, warto sięgać po niego rano i dodawać do śniadania lub stosować go jako dodatek do pożywnego posiłku.

Najzdrowszy – zawierający najwięcej witaminy A oraz różnych kultur bakterii – jest kefir, który idealnie sprawdzi się jako orzeźwiający dodatek do obiadu.

Najlepszym, optymalnym rozwiązaniem byłoby włączenie do diety wszystkich, wyżej wymienionych produktów – oczywiście z zachowaniem zmienności spożywanych produktów.

Oczywiście warto pamiętać, że nie wszystkie mleczne wyroby je zawierają. Najlepiej dokładnie przeanalizować skład, opisany z tyłu opakowania. Oprócz tego, warto zwracać uwagę na:
– informacje o konkretnym szczepie bakterii, która powinna zostać umieszczona na opakowaniu produktu,
– informacje o ilości bakterii w jednym gramie produktu – minimum to milionowe ilości jednostek kultur bakterii,
– nazwę produktu – czy w nazwie jest słowo „probiotyczny” lub wyrażenie „żywe kultury bakterii”.

Najpopularniejsze pałeczki kwasów mlekowych to Lactobacillus: acidophilus, rhamnosus, casei, paracasei, plantarum, oraz Bifidobacterium.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here