Kolagen stanowi część tkanki łącznej. Nazwa tego słowa wywodzi się z Greckiego i oznacza klej. Może głównie dlatego, że spaja ze sobą komórki skóry, chrząstek czy też kości. Kolagen jest przede wszystkim tworzony bezpośrednio przez organizm, który zawiera w sobie łańcuchy aminokwasów. Zawartość tego białka w organizmie ludzkim wynosi aż 30 procent. Kolagen składa się różnych rodzajów, które pełnią wyraźne funkcje w organizmie.
Kolagen w organizmie człowieka sprawia, że skóra jest gładka oraz właściwie napięta, a także wpływa na poprawę elastyczności naczyń krwionośnych, co prowadzi do znacznej poprawy krążenie krwi w organizmie. Wpływa na szybkie gojenie się ran oraz ma znaczące oddziaływanie przy szybszym zrastaniu się kości. Zabezpiecza również stawy przed urazami, bólami.
Kolagen jako białko ma kluczowe znaczenie podczas procesów starzenia się naszej skóry. Kiedy widzimy bruzdy czy też zmarszczki na naszej skórze, świadczy to o tym, że kolagenu w naszym organizmie jest mniej. Są to tak zwane ubytki kolagenu. Najczęściej zauważalne na szyi czy też twarzy. Kolagen traci swoją elastyczność. Skutkiem tych ubytków oprócz zmarszczek i bruzd jest również wiotczenie skóry, czy też jej opadanie.
Kolagen możemy znaleźć w takich produktach jak: kurze łapki, podroby, żelatyna spożywcza.
Z jakich aminokwasów składa się kolagen
Kolagen składa się przede wszystkim z takich aminokwasów jak:
– Glicyna – wpływa na syntezę glukozy, a także kreatyny. Jest istotnym składnikiem budowy czerwonych krwinek i odgrywa istotną rolę przy transporcie aminokwasów do naszego organizmu. Również świetny neuroprzekaźnik w układzie nerwowym człowieka.
– Lizyna – jej obecność hamuje starzenie się skóry oraz jest niezbędnym czynnikiem w systemie immunologicznym.
– Prolina – poprawie prace stawów oraz naczyń krwionośnych człowieka. Sprzyja odnowieniu włókien kolagenowych, co w konsekwencji prowadzi do polepszenia naszej skóry. Skóra jest wtedy jędrna oraz elastyczniejsza.
– Glutamina – bardzo kluczowy składnik aminokwasów w naszym organizmie. Produkowany nie tylko przez organizm, ale także uzyskiwany z żywności. Sprzyja lepszej koncentracji, poprawia nasze samopoczucie oraz niweluje różnego rodzaju lęki.
– Argina – ważny element wzmacniający nasz organizm.