Wokół nabiału krążą różne teorie. Niekoniecznie prawdziwe, ponieważ większość opinii z reguły nie jest poparta żadnymi konkretnymi dowodami, a jedynie wyśniona z ludzkiej niewiedzy. Z tego powodu sporo osób zdecydowało się całkowicie odrzucić nabiał ze swojej diety, jednak czy to na pewno dobry pomysł? Nabiał nie jest wcale taki zły jak mówią, a tak naprawdę w diecie człowieka występuje właściwie od zawsze. Poznaj najważniejsze fakty i mity o nabiale.
Prawda i fałsz w temacie nabiału
Jeżeli myślimy o nabiale, to z reguły najczęściej kojarzy on się nam z dużą zawartością białka w składzie oraz różnych składników odżywczych i witamin typu wapń. Jest to oczywiście niepodważalny fakt. Nabiał jest bardzo dobrą opcją, aby wypełnić nasze zapotrzebowanie na białko w diecie. Dla wielu osób jest on głównym dostarczycielem tego makroskładnika. Nabiał jest również świetnym źródłem wapnia. Polecany jest on dla osób, którzy mają problem z tzw. kruchymi kościami i często mają problem ze złamaniami bądź zwichnięciami kończyn.
Dostarczanie dużej ilości wapnia oraz odpowiednich witamin powinno z reguły polepszyć stan naszych kości i pozytywnie przełożyć się na zmniejszenie problemu ze zbyt nadmierną łamliwością. Kolejnym faktem jest to, że po zjedzeniu posiłku, w którym znajdował się nabiał, jesteśmy najzwyczajniej w świecie najedzeni. Nabiał typu twaróg swoją konsystencją oraz składem potrafi wypełnić nasz żołądek i nasycić na długie godziny. Jest to świetna sprawa dla osób będących na redukcji, gdzie taki twaróg często okazuje się zbawieniem, podczas gdy spożywamy mniejszą ilość kalorii niż zazwyczaj.
Jakie wady ma nabiał?
Niestety oprócz wyraźnych zalet, które niewątpliwie posiada nabiał, to w swoim żywocie dorobił on się sporo nieprawdziwych opinii, czyli mitów. Jedną z głównych jest przede wszystkim opinia, że nabiał zatrzymuje wodę w organizmie. W ostatnich kilku latach pojawiło się sporo badań, mówiących o tym, że jest to kompletna bzdura. Nabiał oczywiście potrzebuję z reguły trochę więcej czasu na trawienie przez nasz organizm, ale nie powoduje nadmiernej retencji wody. Pod żadnym pozorem nie posiada również żadnych właściwości tuczących. Taka opinia również często krąży wśród osób, które nie mają zbyt dużego pojęcia w dziedzinie dietetyki.
Fakty i mity o nabiale to bardzo obszerny temat. Warto na koniec wspomnieć, że nabiał może być problematyczny dla osób, które maja problemy z trawieniem laktozy. W takiej sytuacji zaleca się spożywać specjalne produkty, które mają ograniczoną zawartość laktozy bądź spożywanie nabiału w mniejszych ilościach, w zależności od rekomendacji lekarza bądź dietetyka.