W wielu kuchniach bardzo często stosuje się przyprawy pochodzenia indyjskiego. Są one niezwykle aromatyczne, a przyprawione nimi dania mają nietuzinkowy smak. Należy jednak dozować poszczególne zioła z rozwagą – przerost formy nad treścią może sprawić, że obiad nie będzie nadawał się do spożycia.
Kurkuma – idealna przyprawa
Optymalnym rozwiązaniem wydaje się być przyprawianie według przepisów, które zostały opracowane przez kucharzy z wieloletnim doświadczeniem. Bardzo cenioną przyprawą jest kurkuma. Bardzo łatwo odróżnić ją od innych mieszanek, bowiem ma charakterystyczną żółtą barwę. Istotne jest, że wszystkie dania przyprawione kurkumą mają bardzo głęboki smak. Są również lekko pikantne, co ma ogromne znaczenie dla fanów orientalnej kuchni. Nie bez znaczenia pozostaje również wpływ kurkumy na zdrowie. Składnik ten w naturalny sposób poprawia nastrój, jak również powoduje znaczny przypływ sił witalnych. Z tego powodu kurkuma zalecana jest wszystkim osobom, które cierpią na wahania nastrojów bądź depresję.
Korzyści ze stosowania kurkumy w diecie
Nie sposób nie docenić korzyści, jakie można osiągnąć dzięki regularnemu stosowaniu kurkumy przy posiłkach. Przyprawa ta przyspiesza metabolizm organizmu oraz wspomaga proces jego oczyszczania z zbędnych toksyn. Jednocześnie następuje intensywne wydzielanie żółci, która pełni kluczową rolę w wzmacnianiu takich wrażliwych organów jak wątroba czy trzustka. Duże znaczenie ma fakt, iż aktywne substancje zawarte w kurkumie wspomagają krążenie oraz poprawiają wydolność serca.
Przyprawa jest również bardzo bogatym źródłem witaminy A. Pozytywnie wpływa ona na wzrok, niwelując ryzyko wystąpienia kurzej ślepoty oraz innych poważnych dolegliwości, takich jak jaskra czy zapalenie gałek ocznych. Ponadto zawarte w kurkumie składniki mineralne stosowane są w profilaktyce wielu chorób – w tym także nowotworowych. W Indiach niemal każdy posiłek przyprawiany jest kurkumą oraz innymi ziołami, które doskonale komponują się z jej ostrzejszym smakiem.
Omawiana przyprawa jest również szeroko stosowana w przemyśle kosmetycznym. Pozytywnie wpływa na wygląd skóry, ujędrniając ją i czyniąc mniej podatną na działanie wolnych rodników. Dlatego przyprawa ta stanowi bazę dla wielu kremów, maści oraz innych wyrobów kosmetycznych. Co ważne, również optymalna dieta z wykorzystaniem właściwości kurkumy może znacząco przyczynić się do poprawy wyglądu i kolorytu cery. Zdecydowanie warto sięgnąć po tą przyprawę, bowiem pozytywnie wpływa ona na samopoczucie i ogólne zdrowie organizmu, jak również poprawia jakość wszystkich funkcji życiowych.