Awokado coraz częściej pojawia się w polskich sklepach. Charakterystyczny zielony owoc, jest bardzo prosty do przyrządzenia. Dodatkowo posiada wiele właściwości które powodują że warto jest się nim zainteresować.
Wszystko o awokado
Owoc pochodzi z Meksyku gdzie stał się bardzo popularny. Ciekawostką jest, że w ostatnich latach jego uprawa stała się na tyle opłacalna, że nawet niektóre kartele narkotykowe zainteresowały się jego uprawą. Zdrowotne właściwości awokado są doskonale znane w Meksyku i innych krajach Ameryki Południowej. Warto żebyśmy również my je poznali i zaczęli jeść ten wspaniały owoc.
Cenne składniki, które znajdziemy w awokado
Cechą charakterystyczną awokado jest to, że w przeciwieństwie do wielu innych owoców posiada bardzo mało cukru. Jest za to bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-9. Ich zawartość w przeciętnym owocu tego gatunku może sięgać nawet 30%. W średniej wielkości owocu może to być nawet 40 gram. W organizmie człowieka odpowiadają one za zapobieganie miażdżycy, dzięki niwelowaniu poziomu cholesterolu we krwi przy jednoczesnym podwyższaniu frakcji HDL, która jest uważana za zdrową odmianę cholesterolu. Dodatkowo korzystny stosunek kwasów omega 3 do omega 6 powoduje że warto sięgnąć po awokado jako zdrową przekąskę.
Zawierają one również dużo więcej potasu niż banany. Potas w naszym ciele odpowiada za ciśnienie krwi, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i serca. Duża ilość przeciwutleniaczy w formie witamin A, C i E ma działanie antynowotworowe. Witaminy grupy B, a w szczególności kwas foliowy są ważne podczas ciąży. Zapobiegają one wadom płodu. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe które zawiera awokado zapobiegają a nawet odwracają odporność insulinową która jest jedną z głównych przyczyn powstawania cukrzycy II typu. Jest ona uznawana za jedną z głównych chorób społecznych XXI wieku.
Do ciekawostek należy zaliczyć fakt, że kanadyjscy naukowcy odkryli w awokado lipid, który może pomóc w leczeniu ostrej białaczki szpikowej. Najnowsze badania laboratoryjne z wykorzystaniem ludzkich komórek pokazały że może on selektywnie zwalczać nowotworowe komórki macierzyste. Z kolei badania na myszach wykazały, że związki zawarte w awokado redukują procesy starzenia się.
Awokado zawiera bardzo dużo kalorii ze względu na sporą zawartość tłuszczy. Naukowcy ze Stanów Zjednoczonych odkryli jednak, że zawarte w nim związki pomagają kontrolować apetyt. Zjedzenie połowy awokado w porze lunchu, daje na dłużej uczucie sytości co pozwala ograniczyć sumaryczną ilość spożywanych kalorii. Badane osoby miały o około 40% mniejszą ochotę na zjedzenie kolejnego posiłku w przeciągu trzech godzin w stosunku do osób które nie zjadły awokado.