ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIA Z KALAFIOREM

Niskokaloryczne i niezwykle smaczne danie. Tak przygotowana ryba nie wysycha, jest miękka, soczysta i świetnie się komponuje z jogurtowym sosem i serem.

 

Składniki:

filetów z łososia (można użyć innej ryby np. okonia lub dorsza) - 350 gr,

kalafior (zimą można użyć mrożonego) - 300 gr,

jogurt naturalny - 150 ml,

ser żółty - 10 gr,

sól - do smaku,

koperek i  pietruszka - do smaku.

 

Przygotowanie:

1.Podzielić  kalafior na różyczki, lekko gotować w osolonej wodzie, a następnie ostudzić i umieścić w         naczyniu do pieczenia. Mrożonego kalafiora nie trzeba rozmrażać, wystarczy pokroić go na małe             różyczki i trochę osolić.

2.Rybę dzielimy na mniejsze kawałki , solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

3.W misce naturalny jogurt mieszamy dokładnie z posiekaną  pietruszką, koperkiem i solą.

4.Tak przygotowanym sosem przykrywamy wcześniej przygotowany kalafior. Następnie układamy              warstwę ryb i zakrywamy je resztą sosu.

5.Całość posypujemy startym serem.

4.Rozgrzewamy  piekarnik do 170°C. Pieczemy w nim przygotowane danie około 30 minut, aż ser się          lekko zarumieni.

 

W tym przepisie  zamiast kalafiora możemy również użyć  fasolki szparagowej, cukini  lub gotowej mieszankę warzywnej.

 

Życzymy smacznego!!!