ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

 

Riażenka pochodzi z ukraińskiej kuchni, ale napój ten jest bardzo popularny w Rosji.Jest to mleczny produkt fermentowany, w istocie stanowi jedną z odmian jogurtu o łagodnym kremowym smaku. Rosjanie mówią o wyjątkowych właściwościach leczniczych tego produktu. Po pierwsze w porównaniu z mlekiem zawarte w riażence składniki odżywcze są przyswajane przez organizm o wiele lepiej. Po drugie jedna szklanka riażenki zawiera jedną czwartą dziennego zapotrzebowania organizmu na wapń i aż 20% dziennej normy fosforu. W porównaniu z jogurtem, riażenka ma bardziej delikatny smak. Zawarty w niej kwas mlekowy stymuluje apetyt, poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego i nerek. Riażenka przywraca równowagę w żołądku i jest zalecana szczególnie po obfitych posiłkach. Ponadto zawiera kompleks substancji biologicznie czynnych (enzymy, wolne aminokwasy, naturalne antybiotyki). Jej spożywanie jest bardzo korzystne dla wątroby i dróg żółciowych, pomaga w otyłości, miażdżycy oraz nadciśnieniu tętniczym. 
 

Skład: Stereptococcus thermofpilius.

Masa netto: 1g.

Przechowywanie: w suchym miejscu, w temp. max 20°C, max 12 miesięcy.

Przechowywanie gotowej riazenki: w temp. ok 2-6°C, do 3-5 dni.

Saszetka wystarcza do przygotowania 1-2 litrów riażenki.

 

 

Riażenkę można przygotować na kilka sposobów jednak najpierw musimy przygotować tzw. "pieczone mleko". Ogrzewamy mleko wlane do naczynia ceramicznego około 2 godzin w piekarniku w temperaturze  150°C. Co jakiś czas należy je zamieszać, aby przebić powstający na powierzchni kożuch. Uzyskamy charakterystyczny lekko karmelowy kolor. Po 2 godzinach schładzamy mleko do temperatury ok 35-40°C i zaszczepiamy je bakteriami z saszetki mieszając ok 3-4 minut.

Następnie wybieramy jeden z czterech wariantów:

 

1.W jogurtownicy elektrycznej. Jogurtownica elektryczna to proste urządzenie umożliwiające utrzymanie stałej zadanej temperatury. Napełniamy pojemniczki "pieczonym mlekiem" zaszczepionym kulturami bakterii i szczelnie je zakręcamy. Wstawiamy je do jogurtownicy i zakładamy pokrywę. Ustawiamy temperaturę ok 40°C i włączamy urządzenie. Po wyłączeniu jogurtownicy po ok 11 godzianch pojemniczki z gotową riażenką umieszczamy w lodówce.

 

2.W jogurtownicy termosowej. Jogurtownica termosowa to rodzaj termosu z dodatkowym zamykanym naczyniem. "Pieczone mleko" zaszczepione bakteriami wlewamy do pojemnika i szczelnie zamykamy. Do jogurtownicy wlewamy gorącą wodę. Pojemnik umieszczamy w górnej części jogurtownicy. Następnie zamykamy ją szczelnie i pozostawiamy w spokojnym miejscu. Po około 6-11 godzinach bakterie wykonają swoją pracę i riazenka jest gotowa. Schładzamy ją w lodówce, gdzie możemy ją przechowywać około 3-4 dni.

 

3.W podgrzewaczu. Przygotowanie riażenki w podgrzewaczu przebiega identycznie jak w jogurtownicy elektrycznej. Jedyną różnicą jest zazwyczaj możliwość przygotowania jednorazowo mniejszej jej ilości w pojedynczym naczyniu.

 

4.Z użyciem naczyń kuchennych. Aby zrobić riażenkę przelewamy zaszczepione bakteriami "pieczone mleko" do garnka. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i owijamy w koc lub chowamy pod kołdrą aby utrzymać temperaturę. Możemy też przelać mleko do termosu. Niektórzy nasi klienci do podtrzymania temperatury używają lodówek turystycznych, do których wkładają butelkę z gorącą wodą. Po około 6-11 godzinach riażenka jest gotowa. Schładzamy ją w lodówce, gdzie możemy ją przechowywać około 3-4 dni.