ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

Jak zrobić jogurt ?

Zdrowe domowe jogurty oraz inne produkty mleczne z użyciem oferowanych przez nas kultur bakterii można przygotować w warunkach domowych kilkoma metodami. Każda z nich jest bardzo prosta i nie wymaga zaawansowanych zdolności kulinarnych. Do niektórych musimy użyć specjalnych urządzeń, lecz nawet w przypadku ich braku poradzimy sobie stosując naczynia kuchenne. Jednak zawsze musimy pamiętać o zachowaniu higieny -wszystkie naczynia i akcesoria kuchenne przed ich użyciem powinny zostać wyparzone gorącą wodą. W ten sposób unikniemy zakażenia mleka niepożądanymi bakteriami mogącymi zakłócić lub uniemożliwić proces fermentacji. Przestrzegając jednak tych kilku prostych zasad bez problemu przygotujemy własny domowy jogurt i nie tylko.

 

Zatem jak zrobić jogurt? Sama procedura nie sprawi problemu - wystarczy podgrzać mleko do odpowiedniej temperatury i dodać do niego wybrane kultury bakterii. Reszta procesu przebiega już samoistnie - musisz przyznać, że nie wymaga to wiele wysiłku. Jednocześnie przygotowując własny jogurt domowy zyskujesz pewność, odnośnie tego co jesz. Spróbuj!

 

 W JOGURTOWNICY ELEKTRYCZNEJ

Jogurtownica elektryczna to proste urządzenie umożliwiające utrzymanie stałej zadanej temperatury. Wystarczy napełnić pojemniczki mlekiem zaszczepionym kulturami bakterii i szczelnie je zakręcić. Wstawiamy je do jogurtownicy i zakładamy pokrywę. Ustawiamy temperaturę ok 40-45 stopni  i włączamy urządzenie. Czas potrzebny zrobienia jogurtu zależy przede wszystkim od początkowej temperatury mleka. Im zimniejsze mleko wlejemy do pojemniczków tym dłużej będziemy czekać na gotowy jogurt. Wystarczy mleko wyjęte z lodówki pozostawić na jakiś czas ,aby uzyskało temperaturę pokojową.Po wyłączeniu jogurtownicy pojemniczki z jogurtem umieszczamy w lodówce.

 W JOGURTOWNICY  TERMOSOWEJ

Jogurtownica termosowa to rodzaj termosu z dodatkowym zamykanym naczyniem.

Mleko wlewamy do garnka i podgrzewamy do ok 45°C kontrolując temperaturę termometrem.

Wsypujemy do mleka zawartość saszetki i mieszamy ok 2-3 min.

Następnie do jogurtownicy wlewamy gorącą wodę. Napełniamy zamykany pojemnik podgrzanym wcześniej mlekiem z kulturami bakterii i umieszczamy go w górnej części jogurtownicy. Następnie zamykamy ją szczelnie i pozostawiamy w spokojnym miejscu. Po około 6-8 godzinach bakterie wykonają swoją pracę i jogurt jest gotowy. Schładzamy jogurt w lodówce, gdzie możemy go przechowywać około 3-4 dni.

W PODGRZEWACZU

Przygotowanie jogurtu w podgrzewaczu przebiega identycznie jak w jogurtownicy elektrycznej. Jedyną różnicą jest zazwyczaj możliwość przygotowania jednorazowo mniejszej jego ilości w pojedynczym naczyniu.

Z UŻYCIEM NACZYŃ  KUCHENNYCH

 

Aby zrobić jogurt przygotowujemy garnek, łyżkę, termometr i koc lub kołdrę do podtrzymania temperatury. Mleko wlewamy do garnka i ogrzewamy do około 45°C kontrolując temperaturę termometrem. Wsypujemy do mleka zawartość saszetki i mieszamy około 2-3 min. Następnie przykrywamy garnek pokrywką i owijamy w koc lub przykrywamy kołdrą, aby utrzymać temperaturę. Możemy tez przelać mleko do termosu. Po około 6-8 godzinach bakterie wykonają swoją pracę i jogurt jest gotowy.Schładzamy jogurt w lodówce, gdzie możemy go przechowywać około 3-4 dni.