ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

GALARETKA JOGURTOWA Z WARZYWAMI

Proste, smaczne i bardzo kolorowe zdrowe danie.

 

Składniki:

cukinia - 150 gr,

marchew - 150 gr,

groszek zielony - 100 gr,

jaja przepiórcze - 3 szt,

jogurt naturalny - 250-300 ml,

żelatyna - 20 gr,

sól - do smaku.

Na sos czosnkowy:

czosnek - 2-3 ząbki,

koper - 2-3 gałązki,

pietruszka lub kolendra - 2-3 gałązki,

jogurt naturalny - 150 ml.

 

Przygotowanie:

1.Żelatynę  namaczamy w pół szklanki zimnej wody.

2.Jajka przepiórcze gotujemy na twardo i obieramy ze skorupek.

3.Myjemy marchew i kroimy w kostkę, następnie gotować w małej ilości wody około 5 minut.

4.Kroimy umytą cukinię, dodajemy do marchewki i gotujemy kolejne 2-3 minuty.

5.Warzywa odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.

6.Rozpuszczoną wcześniej żelatynę łączymy z jogurtem, a następnie  dodajemy ugotowane warzywa oraz groszek.

7.Nieduże foremki lub miseczki wykładamy folią spożywczą i napełniamy w     1/3 jogurtem z warzywami. Na środku umieszczamy ugotowane jajko i  przykrywamy kolejną warstwą.

8.Tak przygotowane foremki umieszczamy w lodówce.

9.Sos czosnkowy przygotowujemy mieszają 150 gr jogurtu naturalnego z posiekanym koperkiem i kolendrą oraz przeciśniętym przez praskę  czosnkiem.

10.Po około 1-2 godzinach wyciągamy stężałą sałatkę z lodówki i odwracamy do góry nogami. Ściągamy delikatnie folię spożywczą i  serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego.

 

Życzymy smacznego !!!