ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

 

NAJCZĘSTSZE PYTANIA

 

Co zawiera jogurt przygotowany samodzielnie w domu?

 

W przeciwieństwie do jogurtów produkowanych przemysłowo nie zawiera żadnych zbędnych czy szkodliwych dodatków. Nie wymaga dodawania konserwantów, barwników lub zagęstników.

Ma najprostszy i najlepszy skład: mleko i kultury bakterii.

Jest bogatym źródłem wartości odżywczych ,np. 225 gr jogurtu naturalnego zaspokaja: 

 -50% dziennego zapotrzebowania na wapno,

 -57% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12,

 -10% dziennego zapotrzebowania na magnez,

 -12% dziennego zapotrzebowania na potas.

Jogurt jest bogatszy w wapń niż mleko– 350 ml jogurtu zawiera tyle samo wapnia co 500 ml mleka. Jogurt ma w sobie 4–5 krotnie więcej aminokwasów i ponad 20% więcej witamin z grupy B (w tym

5 krotnie więcej kwasu foliowego). Białko zawarte w jogurcie jest 2–3 krotnie szybciej trawione przez organizm człowieka niż mleko.

 

Jakiego mleka możemy użyć do zrobienia jogurtu?

 

Do przygotowania jogurtu najlepiej nadaje się tzw. mleko świeże (w sklepach znajdziemy je w chłodziarkach, najczęściej butelkowane). W przeciwieństwie do mleka UHT musi być ono przechowywane w lodówce. Jest ono pasteryzowane i poza podgrzaniem nie wymaga dodatkowej obróbki termicznej. Jeżeli chcemy użyć "mleka od gospodarza" musimy je najpierw spasteryzować ,aby usunąć niepożądane bakterie.Tradycyjnie do przyrządzania jogurtu stosuje się mleko krowie, ale możemy również użyć koziego lub nawet wielbłądziego. Osoby, które nie spożywają produktów zwierzęcych mogą zrobić jogurt z mleka sojowego, migdałowego lub ryżowego.

 

Czy jogurt jest kaloryczny?

 

Kaloryczność jogurtu zależy głównie od rodzaju użytego mleka i jego zawartości tłuszczu. Średnio 100 g jogurtu naturalnego zawiera ok 60 kcal. Oczywiście jeżeli dodamy do niego inne produkty np. płatki, ziarna, miód czy owoce jego kaloryczność może znacznie wzrosnąć.


Czy samodzielne zrobienie jogurtu jest trudne?

 

Nie jest, ale wymaga zachowania higieny i przestrzegania receptury. Wszystkie naczynia użyte do zrobienia jogurtu powinny być dokładnie umyte, a najlepiej wyparzone. Jeżeli jogurt będziemy przechowywać w słoikach, pamiętajmy, aby nie używać tych po ogórkach lub kapuście. Zapach tych przetworów jest intensywny i bardzo trudno go usunąć mimo dokładnego umycia słoików. Może on spowodować, że otrzymamy np. jogurt o zapachu ogórków kiszonych. Do przygotowania jogurtu możemy użyć jogurtownicy elektrycznej, termosowej lub nawet podgrzewacza do mleka dla niemowląt. Jeżeli jednak nie posiadamy w domu tych urządzeń z łatwością poradzimy sobie bez nich. Wystarczy nam zwykły garnek, łyżka, termometr oraz naczynia (np. słoiki lub pojemniczki ), w których będziemy przechowywać jogurt. Mleko podgrzewamy w garnku do odpowiedniej temperatury -ok 35-45 C. Kontrolujemy ją termometrem. W przypadku jego braku możemy zastosować prostą metodę: dzielimy mleko na dwie równe części i jedną z nich doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy. Dodajemy drugą część wyjętą z lodówki i mieszamy. W ten sposób otrzymujemy mleko o temperaturze ok 40-45 C.

Do przygotowanego mleka dodajemy kultury bakterii i dokładnie mieszamy ok 2-3 minut. Jeżeli jogurt będziemy przechowywać w garnku -przykrywamy go szczelnie i pozostawiamy w ciepłym miejscu. Dla podtrzymania temperatury najlepiej owinąć go kocem lub nawet przykryć kołdrą. Jeżeli chcemy od razu podzielić nasz jogurt na mniejsze porcje -rozlewamy mleko do mniejszych naczyń np. słoików i zakręcamy je szczelnie. Dalej postępujemy jak w wersji z garnkiem. Zapewniamy naszym bakteriom ciepło przez 6 do 10 godzin. My stosujemy również inny sposób niż okrywanie naczyń kocem lub kołdrą. Używamy do tego naszej lodówki turystycznej. Umieszczamy w niej słoiki razem z butelką gorącej wody (zakręconą). Lodówkę zamykamy i pozostawiamy na kilka godzin. Po tym czasie nasze bakterie przetworzą zawarty w mleku cukier na kwas mlekowy i otrzymamy nasz jogurt własnej roboty.

 

Jak przygotować jogurt w jogurtownicy lub podgrzewaczu?

 

Jeżeli posiadamy jogurtownicę elektryczną mleko o temperaturze pokojowej mieszamy z kulturami bakteri. Następnie rozlewamy je do pojemniczków jogurtownicy i zakładamy pokrywe urządzenia. Ustawiamy odpowiednią temperaturę i pozostawiamy na kilka godzin. Termostat urządzeni cały czas będzie podtrzymywał zadaną temperaturę. Po wyłączeniu się jogurtownicy pojemniczki z gotowym jogurtem przenosimy do lodówki. Podobnie przygotowujemy jogurt przy użyciu podgrzewacza do mleka dla niemowląt. Ma on jednak jedną zasadniczą wadę- ma znacznie mniejszą pojemność niż jogurtownica. Jest on dobrym rozwiązaniem dla osób, które nie potrzebują jednorazowo robić większych ilości jogurtu. 

Innym sprytnym rozwiązaniem jest użycie tzw. jogurtownicy termosowej. Jest to rodzaj dużego termosu zwykle o pojemności ok 1-2 litrów, który posiada wyjmowany pojemnik na mleko i komorę na gorącą wodę dla dłuższego podtrzymania ciepła. Mleko przygotowujemy identycznie jak w wersji z garnkiem, przelewamy do pojemnika i zamykamy. Napełniamy jogurtownicę gorącą wodą i po włożeniu pojemnika z mlekiem szczelnie zamykamy. Teraz pozostaje nam już tylko odczekać kilka godzin i gotowy jogurt umieścić w lodówce.

 

Ile jogurtu można przygotować z jednej saszetki?

 

Jedna saszetka wystarczy do przygotowania od 1 do 2 litrów jogurtu.

 

Jak przechowywać kultury bakterii?

 

Oferowane przez nas kultury są zapakowane w hermetyczne saszetki. Nie wymagają przechowywania w lodówce. Jednak nie mogą być narażone na bezpośrednie działanie słońca oraz lub wilgoci. W suchym miejscu i w temperaturze pokojowej (do 25 C) są zdatne do użycia przez 12 miesięcy od daty produkcji. Oczywiście można je także bez problemu umieścić w lodówce.

 

Czy po otwarciu saszetki można dłużej przechowywać niewykorzystaną część bakterii?

 

Niestety nie. Saszetki są przeznaczone do jednorazowego użycia i przechowywanie ich po otwarciu grozi zanieczyszczeniem kultury innymi bakteriami. Może to spowodować problemy z przygotowaniem jogurtu.

 

Czy można użyć jogurtu do zaszczepienia kolejnej porcji mleka?

 

Tak, można. Niestety kilkakrotne zaszczepianie mleka jogurtem nie gwarantuje nam początkowego składu jogurtu. Ilość bakterii może ulec zmniejszeniu. Z naszych doświadczeń wynika, że skutecznie możemy zaszczepić mleko jogurtem około 3-4 razy. Później konsystencja otrzymanego jogurtu może być rzadsza, a smak bardziej kwaśny.

 

Co to są bakterie probiotyczne i jak działają na nasz organizm?

 

Tradycyjne bakterie jogurtowe (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), nie są drobnoustrojami probiotycznymi. Jogurt staje się probiotyczny dopiero po dodaniu do niego specjalnie wyselekcjonowanych szczepów probiotycznych. Zaliczamy do nich m.in. L.actobacillus caseiL.actobacillus acidophilusBifidobacterium bifidum

Bakterie probiotyczne są zdolne do życia i rozmnażania w ludzkim ciele tworząc mikroflorę korzystnie oddziałującą na nasz organizm. Obniżają poziom pH w jelitach. Dzięki zjawisku adhezji (przylepianiu się) bakterii probiotycznych do śluzówki wzmacniają naszą barierę ochronną i uniemożliwiają rozwój patogennych drobnoustrojów. Bakterie te potrafią (częściowo lub całkowicie) rozkładać laktozę poprzez wytworzenie enzymu laktazy, co czyni je idealnym produktem dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy. Ułatwiają nam wchłanianie żelaza, wapnia oraz witamin. Biorą także udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu. Dzięki obecnym w jogurcie żywym bakteriom, białka ulegają nadtrawieniu, w związku z czym wzrasta ich podatność na działanie enzymów trawiennych. Powinniśmy dostarczać je organizmowi codziennie np. w postaci jogurtów. W ten sposób zapewnimy stałą odbudowę mikroflory bakteryjnej. 

Inne przykłady korzystnego działania bakterii probiotycznych:

-Lactobacillus acidophilus – pomaga w leczeniu zaburzeń motorycznych jelit;

-Lactobacillus acidophilus + Bifidobacterium lactis – zmniejszają działania niepożądane, związane z Helicobacter pylori (bakterii od wrzodów żołądka i dwunastnicy);

-Bifidobacterium lactis BB-12 + Streptococcus thermophilus – zmniejszają rozległość i nasilenie atopowego zapalenia skóry; zapobiegają biegunce rotawirusowej u dzieci przewlekle                        hospitalizowanych oraz biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków. 

 

Gdzie można kupić kultury bakterii? 

 

Można je kupić we współpracujących z nami sklepach lub online - w naszym sklepie internetowym. Można też dokonać zakupów hurtowych. Szczegóły znajdą Państwo w zakładce "GDZIE KUPIĆ" na stronie głównej.

startery jogurtowe