ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

DESER JOGURTOWY Z SOSEM POMARAŃCZOWYM

Idealny deser na gorący letni dzień.

 

Składniki:

gęsty jogurt naturalny (np. bułgarski) - 250 gr,

schłodzona  śmietanka-32% -150 ml,

cukier puder- 30 gr

Sos:

sok owocowy z jednej  średniej pomarańczy

2 średnie pomarańcze

cukier trzcinowy- 6 łyżeczek

 

Przygotowanie:

1.W osobnej misce dokładnie mieszamy  jogurt i cukier.

2.Schłodzoną śmietankę ​​wlewamy do osobnego naczynia i ubijamy, aby uzyskać zwartą i stabilną      masę.

3.Ubitą śmietanę dodajemy do miski z jogurtem i delikatnie mieszamy.

4.Powstałą masę wkładamy  do małych foremek (o średnicy ok.      8-10 cm) i umieszczamy w          zamrażalniku przez 4 godziny.

5.W międzyczasie przygotowujemy sos pomarańczowy.

   Za pomocą ostrego noża, wykrawamy cząstki  dwóch pomarańczy, odcinając skórkę.

6.W rondelku podgrzewamy sok z jednej pomarańczy i  dodajemy    cukier trzcinowy. Syrop              gotujemy na wolnym ogniu doprowadzając do wrzenia , a następnie  gotujemy jeszcze                    przez 5 minut na  wolnym ogniu.

7.Syrop zdejmujemy z ognia i dodajemy przygotowane wcześniej  cząstki  dwóch pomarańczy.

8.Wyjąć foremki z zamrażarki i wyjąć z nich desery (w razie problemów z wyjęciem zanurzamy nóż    w gorącej wodzie i oddzielamy deser od formy).

9.Podawać na talerzykach i polać gorącym sosem.

 

Życzymy smacznego !!!