ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

CIASTO JOGURTOWE Z PORZECZKAMI

Użyte w naszym przepisie porzeczki możemy zastąpić innymi świeżymi owocami.

 

Składniki:

masło - 100 gr,

jogurt - 250 gr,

porzeczki – 400 gr

mąka - 1 szklanka,

cukier - 1 szklanka,

owsianka - 5 łyżkek

Jajka - 3 szt.

 

Przygotowanie:

1.Roztapiamy masło i dodajemy szklankę cukru, jedno jajko i płatki owsiane.

2.Wsypujemy mąkę, zagniatamy ciasto i umieszczamy je na około 20 minut w lodówce.

3.Po wyjęciu z lodówki wylepiamy ciastem formę tworząc obrzeże.

4.Umyte i oczyszczone z szypułek porzeczki osuszamy i układamy na wcześniej przygotowanym      cieście.

5.Mieszamy jogurt naturalny z 2 jajkami  i 2 łyżkami  cukru.

6.Przygotowaną w ten sposób masą przykrywamy porzeczki.

7.Pieczemy około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

 

Pozostawiamy do wystygnięcia i dla dekoracji posypujemy delikatnie cukrem pudrem.

 

Najlepiej smakuje z mlekiem lub herbatą.

 

Smacznego!!!