ZDROWY JOGURT

KULTURY BAKTERII DO SAMODZIELNEGO PRZYGOTOWANIA ZDROWYCH PRODUKTÓW MLECZYCH 

ZDROWY JOGURT

ZDROWY JOGURT

probiotyczne kultury jogurtowe

SERNIK JOGURTOWY Z TRUSKAWKAMI

 

Składniki:

kruche herbatniki - 200 gr,

masła roztopione- 75 gr,

cukier puder -  100 gr,

sok pomarańczowy-  60 ml (1/4 szklanki),

gorąca woda-  2 łyżki,

żelatyna-  1,5 łyżki,

woda różana- 3 łyżki,

śmietana-  300 ml,

jogurt naturalny-  500 ml,

truskawki-  500 gr,

Ciemna czekolada-  200 gr,

- 115 g (1/3 filiżanki) świeżych lub mrożonych truskawek.

 

Przygotowanie:

1.Drobno mielimy herbatniki. Dodajemy  masło i dobrze mieszamy do  połączenia.

2.Rozgniatamy ciasto łyżką w tortownicy na cienką warstwę i wstawiamy  na 30 min do lodówki.

3.Cukier puder i sok pomarańczowy  ogrzewamy w garnku na wolnym    ogniu, ciągle mieszając, aż      do rozpuszczenia cukru.

4.W małej  misce zalewamy żelatynę wodą i stale mieszając  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie dodajemy sok pomarańczowy    i dokładnie mieszamy.

5.Ubijamy śmietanę na sztywno. Łączymy ją z jogurtem i 2 łyżkami wody  różanej, a następnie stopniowo dodajemy sok pomarańczowy z żelatyną.

6.Otrzymaną masę rozsmarowujemy delikatnie na cieście i pozostawiamy   na noc w lodówce.

7.Truskawki zanurzamy w ciemnej czekoladzie rozpuszczonej w kąpieli   wodnej i wkładamy do lodówki, aby czekolada stwardniała.

8.115 gr truskawek ogrzewamy na małym ogniu, a następnie dodajemy   resztę wody różanej. Przecieramy przez drobne sitko i otrzymujemy    aksamitny sos.

9.Dekorujemy stężałą masę jogurtową truskawkami i delikatnie polewamy sosem truskawkowym.

 

Życzymy smacznego !!!